O podjetju | Storitve | Vzdrževanje | Čiščenje | Meritve in pregledi | Montaža in novogradnje | Projektiranje | Oprema za čiščenje
Celostno vzdrževanje prezračevalnih sistemov
Projektiranje in novogradnja prezračevalnih sistemov
Higienske prezračevalne naprave in oprema


Obvezno branje za:
Vzdrževanje prezračevalnih sistemovslika: Vzdrževanje klimatskih naprav

Poceni in prehitre tehnične izvedbe prezračevalnih sistemov na začetku se ponavadi kasneje pri vzdrževanju lahko izkažejo za najdražje in najbolj problematične. Ne ponavljajmo več starih napak, kajti gradnja prezračevalnih sistemov je pogosto projekt, kjer se na koncu ne ve več, kdo pije, tisti pa, ki plača, je že zdavnaj omagal pod mizo. Skratka, imamo vsesplošno rajanje arhitektov, strojnikov, energetikov, projektantov in HVAC-podjetij. Investitor pa se največkrat ne zaveda, da bo imel po tem rajanju še dolgo glavobole in za vse skupaj ne bo kriv nihče od pisane druščine strokovnjakov. Najbolje napačno vzdrževanje, katerega izvor je že pri gradnji sistema, predstavlja naslednja nesrečna zgodba, ki se je zgodila v Sloveniji, enemu izmed vaših kolegov.


Tehnični direktor je nekoč izjavil: »Poba, zdaj smo pa 'najebal'«

Tehnični direktor je izbral podjetje, da za njih projektira nov poslovno industrijski objekt. Izvedba projekta in objekta je bila hitro končana. Podjetje je poskrbelo še za strojne inštalacije in izvajalca montaže prezračevalnih sistemov. Vzdrževalci objekta so bili poučeni o delovanju prezračevalnega sistema in vsi so bili zadovoljni.
Tehnični direktor je bil dobre volje.

Čez 6 mesecev je tehnični direktor pri pregledu požarnih loput ugotovil, da je nekaj le-teh nedostopnih, saj so zazidane v steno, nekaj jih je nedokončanih, nekaj pa jih je preprosto manjkalo. Napaka je bila počasi odpravljena.
Tehnični direktor tisti dan ni bil več tako dobre volje.

Že nekaj časa se dame v treh pisarnah pritožujejo, da tako piha, da so prehlajene, žaluzije pa plešejo ob oknih, v naslednjih dveh pisarnah pa se pritožujejo, da je zrak slab (zatohel, neprijetnega vonja, ...). V pisarnah so odstranili žaluzije, dame pa so še vedno smrkale.
Pri pregledu kanalskih vodov so ugotovili, da je v njih kartonska škatla, ki preprečuje dovod zraka v zadnji dve pisarni in jezi dame v prvih treh pisarnah. Vendar pa to še ni bilo vse. V prezračevalnem sistemu so našli še kartonski zaboj, deske, mavčne plošče in veliko peska.
Tehnični direktor se je spraševal, kako je vse to sploh lahko prišlo v kanalske vode?!

Tajnica se je razburjala, da v njeni pisarni že od samega začetka smrdi po avtomobilskih izpušnih plinih. Niso je jemali resno. Štirinajst zaposlenih se je kasneje pritožilo, da ne morejo več delati v teh pisarnah, saj ima zrak vonj po nafti. Vzeli so jih resno.
Ugotovili so, da je zajem svežega zraka nameščen prenizko in ob parkirišču ob prometni cesti. Zajem zraka so prestavili na drugo stran objekta. Napaka je bila odpravljena bistveno kasneje, saj ni nihče prevzel krivde za nastalo situacijo.
Prezračevalni sistem že več let vzdržuje podjetje, ki 1-krat letno zamenja filtre in pregleda klimatske sisteme. Kaj se dogaja z zajemom, kanalskimi vodi, zračnimi rešetkami, dušilci zraka, požarnimi loputami in ostalimi vitalnimi deli prezračevalnega sistema tovrstnih vzdrževalnih podjetij največkrat sploh ne zanima.
Tehnični direktor je bil tiste dni dokaj dobre volje, imajo namreč ohcet v družini.

Čez 2 leti je tehnični direktor pregledoval dokumentacijo za prezračevalne sisteme in ugotovil, da na kanalskih vodih ni montiranih revizijskih pokrovov, čeprav so v osnovni dokumentaciji označeni. Od izvajalcev je prejel odgovor, da revizijski pokrovi na požarnih loputah so in da jih je dovolj, kar je neumnost.
Tehnični direktor je bil zadovoljen s pojasnilom?!

Tehnični direktor bi rad izvedel čiščenje prezračevalnega sistema, zato je poklical podjetje za izvedbo čiščenja. Pri obhodu je izvedel, da je kanalski prezračevalni sistem nad mavčnimi ploščami nedostopen, slabo tesni, o kuhinjskem prezračevalnem sistemu pa sploh ne kaže izgubljati besed.
Tehnični direktor se usede, popraska po glavi in reče: »Poba, zdaj smo pa 'najebal'.«

P. S. Kljub temu noben od izvajalcev del ni bil nič kriv. Tehnični direktor je naročil prezračevalni sistem, s tem pa je dobil kopico težav, ki ga vsako leto znova presenečajo.


Da temu ne bo tako, poskrbite, da bo za projekte in izvedena strojna dela opravljena strokovna recenzija, ki jo opravlja naše podjetje na podlagi 20-letnih bogatih izkušenj in spopadanja s težavami, ki se pokažejo v času uporabe prezračevalnih sistemov. Tudi mi nismo brez napak, vendar se trudimo, da se iz svojih napak in napak kolegov nekaj naučimo in da Vam predočimo celotno sliko prezračevalnega sistema z vsemi plusi in minusi.


Kdaj bo eksplodirala vaša higienska bomba v prezračevalnemu sistemu?


slika: neprimerno vzdrževanje klime

Garancije na prezračevalne sisteme bodo pretekle, investitorji pa pogosto na koncu celotne zgodbe ostanejo sami s težavami.
Ponujamo Vam torej izvedbo recenzije projektov in svetovanje, ki vas bo na koncu stalo bistveno manj denarja kot kasnejše odpravljanje napak, ki jih sploh ne bi smelo biti.
Ne razumite nas napačno. V Sloveniji je veliko podjetij, ki odlično dela, vendar mnogim zmanjka tista pika na i. Od te je namreč odvisno, kako, na kakšen način in s kakšnimi stroški bo določen prezračevalni sistem v prihodnosti vzdrževan in kakšna bo učinkovitost le-tega.
Velika razlika je v gradnji prezračevalnega sistema v objektu, kjer bodo delali ljudje, ali pa bo v tem objektu nameščena le strojna oprema. Zelo pomembno je, kako energetsko potraten ali varčen bo prezračevalni sistem na dolgi rok. Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb določa pravila na področju klimatizacije stavb. Mi temu pravilniku dodajamo še interno metodo kontrolno kritičnih točk prezračevalnega sistema (sistem zagotavlja nižje letne stroške rednega vzdrževanja, čist zrak v prostoru in podaljšuje življenjsko dobo prezračevalnega sistema), ki od same projektne dokumentacije, izvedbe del in kasnejšega vzdrževanja celoten prezračevalni sistem drži nad vodo tako po stroškovni kot tudi po ekonomični, to je učinkoviti plati. Zavedati se morate, da se z zagonom prezračevalnega sistema na objektu začne vzdrževanje tega sistema, ki mora biti čim bolj racionalno, ne pa, da je celoten prezračevalni sistem nedostopen, kot Faraon v svoji grobnici.

Vzdrževanje prezračevalnih sistemov zajema:
  • celostno vzdrževanje prezračevalnega sistema
  • vzdrževanje in popravila kanalskih vodov, motorjev in ventilatorjev
  • menjava zračnih filtrov, izolacijske pene, jadrovine, jermenov, ležajev, grelcev…
  • nastavitev avtomatike in električne vezave
  • preizkus delovanja sistema in kontrolne meritve po opravljenem posegu
  • dograditev posameznih delov prazračevalnega sistema na obstoječi sistem


Če se zavedate druge plati medalje in želite imeti prezračevalne sisteme pod nadzorom, nas lahko pokličete in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vas.

„Sliši se zanimivo, rad bi dobil več informacij za ...”

„Ja, zadeva je aktualna. Oglasite se pri nas.”

„Ja, zadeva je aktualna. Oglasili bi se pri vas na sestanku.”

Najhitreje gre po telefonu: 031 762 382; Andraž Arnšek, direktor.

Za tiste, ki prisegate na faks: +386 1 561 11 43 ali telefon: +386 1 563 16 04.PREZRAČEVANJE IN VZDRŽEVANJE OBJEKTOV

Gostinski objekti

Industrijski objekti

Stanovanjski objekti


Zanemarjen prezračevalni sistem.
Zanemarjen prezračevalni sistem.

Vzdrževan prezračevalni sistem.
Vzdrževan prezračevalni sistem.

Kaj pa filtracija?
Kaj pa filtracija?

Čemu so namenjeni lovilci olja v napi?
Čemu so namenjeni lovilci olja v napi?

Čemu sploh služijo prezračevalni sistemi?
Čemu sploh služijo prezračevalni sistemi?
 
 
Klima Arnšek d.o.o   -   Pot v Čeželj 8, 1231 Ljubljana   -   e-mail: arnsek@klimaarnsek.si
Tel: +386 1 563 1603, 563 1604   -   Faks: +386 1 561 1143   -   GSM: 031 762 382, 041 769 911